Mijn eerste haakwerken

Gepost door: op apr 13, 2012 | 8 Reacties

Het heeft even geduurd, maar ik heb nu eindelijk een plek om mijn haakwerken en ervaringen te kunnen delen.

Hoe is het eigenlijk begonnen met mijn haakmanie. In de herfstvakantie zijn wij naar Berlijn geweest en heb daar een prachtig mutsje gekocht op een markt, maar wel bruin (zie foto hieronder).

Daar had ik dus nog geen sjaal bij. En ik kan natuurlijk wel een sjaal kopen, maar eigenlijk is het veel leuker om er zelf een te maken. Ik ben op internet op zoek gegaan naar patronen, heb wol gekocht en ben aan de slag gegaan. Niet dat ik het patroon snapte en wat een stokje ook alweer in hield. Heb in een ver verleden wel eens gehaakt en gebreid. Maar met breien had ik niet zo’n goede ervaring, dat duurde vooral erg lang. Dus ben ik maar heel vlijtig begonnen met heel veel lossen te haken. Op een gegeven moment toch maar eens verder gaan zoeken en toen kwam ik er achter hoe je nu eigenlijk stokjes moest haken. Ja en dan schiet het natuurlijk wel op. Nog wat heen en weer gehaakt, nog wat oneffenheden weg gewerkt, nog een mooi randje er omheen en klaar was de sjaal…

Maar eigenlijk heb ik hem bijna nooit gedragen, want bruin en zwart (ik draag heel veel zwart en mijn winterjas is ook zwart) vind ik eigenlijk helemaal niet zo mooi.

Maar wel ontdekt dat haken eigenlijk heel leuk is en dat als je het goed doet heel snel gaat. Dus verder zoeken op internet naar de technieken en leuke ideeën en verder met een sjaal voor mijn man.

Een granny sjaal voor mijzelf.

Een col en een poef van Zpagetti. De poef heb ik later gevuld met kussentjes van de Zeeman.

Hier verschillende projecten, zoals een Holland sjaal voor mijn zoon met granny steken, daar heb ik later nog een rand oranje aangemaakt, een capeje in Oeteldonk kleuren (carnavalskleuren van onze woonplaats) en een sjaal van dunne zpagetti.

Nog kabels geprobeerd te haken met hele dikke wol.

Een muts met een bloemetje en klep.

Poncho voor het dochtertje van een vriendin die 1 jaar werd.

Patroon

Sjaal voor een vriendin.

Patroon

Omslagdoek grijs.

Patroon

Omslagdoek grijs-blauw.

Patroon

Alleen zonder rand en met dikker garen

Zwarte omslagdoek met een ingehaakte roos.

Patroon

Rode omslagdoek met bloemetjes.

Patroon

Iets langere punten gemaakt, zodat hij niet zo groot hoefde te worden en je hem toch nog goed om kan knopen.

Een gebreide col met valse-patentsteek.

Toch maar weer eens geprobeerd om te breien, maar dat doe ik niet meer, ik kreeg pijn in mijn hand. Het viel mee met dat het zo langzaam gaat, tenminste met naald 6 ;-).

Ik haal heel veel wol bij de Hema, Zeeman en ook wel bij de Wibra. Die van de Wibra vind ik vaak te hard, de wol van de Zeeman Soft is wel fijn, de andere zijn vaak ook harder, net zoals wol van de Hema. Deze wol is alleen wel heel goedkoop. Dat merk je wel als je wol bij onze stoffenwinkel haalt (waar ze niet zoveel keus hebben) of besteld bij de Hobbydoos. Die wol is natuurlijk wel veel mooier, maar vooral als je aan het uit proberen bent of wat minder te besteden hebt, dan is wol van de Hema, Zeeman en Wibra prima.

Verder kun je o.a. heel veel gratis patronen vinden op de site van de Garnstudio. Daar leggen ze o.a. ook heel duidelijk met filmpjes zonder geluid wat basissteken en technieken uit.

Over goede sites voor patronen, wol en technieken kom ik nog terug.

Dit is de eerste greep uit wat ik de afgelopen maanden vanaf november 2011 heb gemaakt.

Dit ziet er behoorlijk verslaafd uit, niet? En dan heb ik nog niet eens alle probeersels en mijn laatste doeken laten zien…

8 Reacties

 1. miriam duif
  13 april 2012

  Leuk hoor Sun! Mooie dingen heb je gemaakt!

  groetjes Miriam

  Reageren
 2. Barbara
  13 april 2012

  Jeetje Sunneke dat ziet er gaaf uit! Je hebt een nieuw talent ontdekt das duidelijk. Ik ben na een avondje proberen al ‘afgehaakt’. 

  Reageren
 3. Hye Sun
  15 april 2012

  Dank jullie wel!

  Reageren
 4. gemmeke
  15 april 2012

  zie mijn sjaal er ook tussen….draag hem nog iedere dag met veel plezier!

  Reageren
 5. esther
  9 december 2013

  Hoi,

  Vraagje, hoeveel bollen wol heb je gebruikt voor de rode omslagdoek met bloemetjes?
  Hoeveel gram en lengte?

  Hoop dat je me verder kan helpen.

  Reageren
  • Sunneke
   9 december 2013

   Hoi Esther,

   De sjaal is 137 gram, dus je hebt 3 bollen van 50 gram nodig met een lengte van 199m. Ik heb hem met naald 4 gehaakt. Ik hoop dat ik je zo verder heb geholpen. Veel plezier met haken.
   Groet, Sunneke

   Reageren
 6. Miranda
  2 september 2016

  Wow, wat een mooie dingen heb je gemaakt! Mag ik vragen waar jij hele dikke wol koopt? Bij Zeeman etc. is het allemaal redelijk dun, en ik zoek iets in de trant van Woolandthegang (maar dan niet met dat prijskaartje).

  Reageren
  • Sunneke
   3 september 2016

   Dank je wel Miranda! Het ligt een beetje aan het seizoen of je bij de goedkopere winkels (zoals Zeeman, Wibra en Hema) dikke wol kan halen. Maar anders haal ik het ook gewoon bij de wolwinkels en ja, dan zit er wel een prijskaartje aan. Of je moet voor meer acryl gaan, die zijn vaak goedkoper. Succes en veel plezier met haken! Groet, Sunneke

   Reageren

Laat hier een reactie achter

Let op! Alle reacties worden eerst naar de moderator gestuurd, voordat deze hier zal verschijnen.