KEK gehaakte vlaggenlijn by Sunneke

Gepost door: op sep 26, 2020 | Geen reactie

Mijn vriendinnetje Janine van KEKkamperen wilde graag een vlaggenlijn voor bij haar super leuke schattige caravan haken, dus zijn we aan het zoeken geweest wat ze leuk zou vinden. Hier is deze KEK gehaakte vlaggenlijn uitgekomen. Ik heb alles opgeschreven en uitgewerkt om met jullie te delen zodat jullie ook zo’n leuke kekke vlaggenlijn kunnen haken.

Deze KEK gehaakte vlaggenlijn is samen ontworpen door Janine van KEKkamperen en Sun van Sunneke.

Nodig:

 • Katoen garen voor naalddikte 3 a 3,5 mm

 • Of ander garen of andere dikte, maar dan zal de vlaggenlijn er anders uit gaan zien.

 • Haaknaald 3 a 3,5mm

 • Stopnaald en schaar

Tips:

 • De eerste losse van elke toer tel je niet mee in je aantal steken.

 • Tel steeds goed

 • Mocht je de vlaggetjes groter of kleiner willen maken en wel de rand van boogjes eromheen haken, dan moeten het aantal vasten deelbaar door 4 zijn en daar tel je nog 1 extra vaste bij (deelbaar door 4+1). Zoals hier in het patroon: 20:4=5 , 20+1=21

 • Tijdens het meerderen, tel steeds 1,2 (=meerderen), 3, 4, enz…

Graag zien we jullie eindresultaten op Instagram en Facebook, graag met de volgende tags:
Instagram: @kekkamperen, @sunneke
Facebook: @KEKkamperen en @Sunneke
En de volgende hashtags: #kekgehaaktevlaggenlijn #kekkamperen

Instructies:

 1. Haak 2 lossen.

 2. Haak in de eerste losse 2 vasten, keer het werk.

 3. Haak een losse (deze tel je niet mee als steek), haak 2 vasten in de eerste vaste van de vorige toer (= meerderen) en in de volgende steek 1 vaste, keer je werk.

  Foto 1

  Foto 2

   

 4. Haak in elke toer in de eerste vaste 2 vasten (meerderen) en ga zo door. Let op dat je de laatste steek niet vergeet, deze kan wat strak zijn. Haak door totdat je de gewenste grootte. Wij hebben doorgehaakt totdat we 21 vasten hadden. Hecht niet af!

 5. TIP! Tel steeds: 1, 2 (= meerderen), 3, 4, enz.
 6. We haken nu met dezelfde kleur langs de lange zijdes, langs de V, een randje. Haak een losse en haak een vaste in elke toer langs de zijranden (=20 vasten). Haak in de punt een vaste, 2 lossen en een vaste. Haak verder aan de andere zijde en neem het losse draadje dat bij de punt zat mee, dan hoef je die niet meer af te werken, net zo handig. Als je weer boven bent knip je draad af.

  Je hebt nu 21 vasten langs beide kanten.

  Foto 3

  Foto 4

  Foto 5

 7. Schulp rand:
  Hecht een nieuwe kleur aan op de hoek waar je de vasten rand ook bent begonnen met een halve vaste (linker hoek). Sla 1 vaste over en haak in de 3e vaste vanaf de hoek 5 halve stokjes, 1 vaste overslaan, in de volgende vaste een halve vaste, * 1 vaste overslaan, 5 halve stokjes in de volgende vaste, vaste overslaan, in de volgende vaste een halve vaste *
  tussen de * – * herhalen tot de punt
  .

  Foto 6

  Foto 7

 8. In de 2 losse van de punt haak je 3 halve stokjes, picootje (= 3 losse en halve vaste in de achterkant van de 1e losse, dat is een soort bobbeltje, zie foto), 3 halve stokjes weer in dezelfde losse opening, halve vaste in de volgende vast.

  Foto 8

  Foto 9

  Foto 10

  Foto 11

  Foto 12

  Daarna ga je weer verder met wat tussen de * tjes bij punt 7 staat tot de rechter hoek.

 9. Werk alle draadjes met een stopnaald weg en knip af.

 10. Nu ga je de vlaggetjes aan elkaar haken. Bepaal eerst de volgorde van de vlaggetjes en leg ze met de goede kant naar boven. Begin met een ketting van 20 lossen of zolang je nodig hebt om ergens aan vast te knopen. Haak de lossen niet te strak, als je optie 11 nog wilt. Anders maakt het niet zoveel uit. Vervolgens haak je vasten in de bovenkant van het vlaggetje. Haak 6 lossen (of minder of meer) en weer vasten op het volgende vlaggetje, enz. Haak op het laatste weer 20 lossen (of zoveel als je in het begin gehaakt hebt). Nu kun je afhechten of optioneel de volgende toer nog haken om de draad wat steviger te maken.

 11. Als je de lijn wat wilt verstevigen, ga je verder aan de kant waar je bent begonnen. Haak nu in iedere losse een halve vaste en in elke vaste haak je ook een halve vaste. Hierdoor krijgt de lijn wat volume en een mooie V-structuur bovenlangs de vlaggetjes.

  Foto 13

  Foto 14

  Wat wel het mooiste is als je in de lossen in het achterste lusje haakt, dus net zoals bij het picootje, in het bobbeltje aan de achterkant. Je hebt wel het gevoel dat je dan aan de achterkant zit te haken en dat is ook zo. Als je bij de vasten van het vlaggetje uitkomt, draait het tussenstukje een beetje. Let dus op als je weer in de lossen gaat haken na het vlaggetje. Het is even wat gepriegel, maar wel het mooist. Doe dit ook weer niet te strak. Mocht dat lastig gaan, kun je ook een haaknaald grote gebruiken.

  Foto 15

  Foto 16

  Foto 17

  Foto 18

 12. En dan is de vlaggenlijn klaar om op te hangen. We vinden het leuk als je een foto deelt en ons tagt. Veel haakplezier!

  De vlaggenlijn

  Hieronder een link naar het gratis PDF bestand dat je kan downloaden, opslaan en printen.

KEK gehaakte vlaggenlijn by Sunneke 

Note: Dit patroon is een samenwerking tussen Sunneke en KEKkamperen. Het patroon is voor persoonlijk gebruik en mag niet worden ingezet voor commerciële doeleinden.

Laat hier een reactie achter

Let op! Alle reacties worden eerst naar de moderator gestuurd, voordat deze hier zal verschijnen.